A hónap tervezője: Orosz Judit

Orosz Judit a fotóművészet, filmművészet és média szak elvégzése során jött rá, hogy rajzolni mindennél jobban szeret, és ha már korábbi tanulmányai a filmekhez kötődtek, adta magát az animáció szak elvégzése MOME-n. Judit hisz az állandó tanulásban és fejlődésben és hitvallása szerint, ha az ember azt csinálja, amit szeret, az meglátszik a munkákon is. Nagyon tud gyönyörködni dolgokban, az élő, vagy élettelen tárgyak felfedezésében. Ezt a szeretet fordítja le munkáiban, melyek nagy örömünkre mostantól kollekciónk részét képezik

Megkértük Juditot, hogy válaszoljon néhány kérdésre, melyeken keresztül jobban megismerhetjük őt. 

 

- Kisgyerekkorod óta rajzolsz? Milyen szerepet tölt be a rajzolás az életedben? Hogyan változott ez az évek során?

- Igen, mindig is rajzoltam. Nagyon sokáig viszont kizárólag hobbinak tartottam, miközben igyekeztem kitalálni, hogy mi is leszek, ha nagy leszek. Volt mindenféle tervem: zenész, filmrendező, színházi látványtervező. Csak a legevidensebbet nem mertem elképzelni, hogy illusztrátor legyek. Azóta már szerencsére rájöttem, hogy ez a legjobb dolog, amit tehetek és folyton csak rajzolnék, ha tehetném.

- Hol tanultál és hogyan vezetett az utad az animáció területére?

- Érettségi után filmezést tanultam pár évig, de magamnak továbbra is sokat rajzoltam. Aztán egy idő után kikristályosodott, hogy az animáció szakot kellene megcéloznom a MOME-n. 

- Mi volt a legfontosabb, amit a MOME-n tanultál, mit adott Neked az egyetem a szakmai alapokon túl?

- Szerintem az a legfontosabb, amit onnan hoztam, hogy egy kis apró ötletdarabból hogyan lehet kibontani valami teljesen új dimenziót. Ez egy olyan kreatív csavar, amit kb minden munkámban tudok használni.

- Milyen területeken alkotsz leggyakrabban és legszívesebben? 

- Nem a leggyakoribb munkatípus még egyelőre, de kétség kívül a kedvencem a könyvillusztráció.

- Abszolút jellegzetes és felismerhető az illusztrációs stílusod, hogyan találtál rá a saját hangodra?

- Én még sokszor most is azt érzem, hogy mennyire különbözőek a munkáim! De távolabbról nézve igen, vannak korszakaim, amikben egymáshoz hasonlítanak a rajzok. Erre a mostanira is úgy tekintek, hogy egy korszak. Valószínűleg én azért látom teljesen máshogy, mert mindig ott tornyosulnak a fejemben a megrajzolásra váró dolgok és kísérletek, és alapvetően szeretek változtatni, változni.

- Három kisgyerek anyukájaként izgalmas kihívás lehet a munka-család egyensúly megteremtése, hogyan működik ez Nálatok?

- Próbálok egyensúlyt teremteni, de nem úgy, hogy ki van számolva, hogy mire mennyi időt szánok. Most például munka szempontból minden sokkal lassabb, mint korábban, de semmiképp nem szeretnék feldarabolódni, szóval annyit vállalok, amennyi még kényelmes. Gyerekek előtt sokat rágódtam azon, hogy ez hogy fog majd menni, de utólag látom, hogy sokkal-sokkal többet fejlődtem mellettük, mint azt valaha gondoltam. És hát nem mellesleg ez a nagy érzelmi töltet, ami napról napra körülvesz, hatalmas inspirációt jelent. Ez pedig aranyat ér!

- Diplomafilmed tavaly év végén különdíjas lett az Anilogue Filmfesztiválon. Mikor láthatja a nagyközönség a filmet?

- Erre most még sajnos nem tudom a választ.

- Min dolgozol most és mi lenne az álomprojekted, amit mindennél jobban szeretnél megcsinálni?

- Erre az évre néhány nagyobb tervem van, ebből egyen már egy ideje dolgozom: egy könyvet írok és illusztrálok, remélem, hogy sikerül még idén kiadatni. A könyv témája a saját életünkből jött: túrázás gyerekekkel. A többi terv is alakul, de mindent szépen sorjában.

- Mit tanácsolsz a pályakezdő alkotóknak, akik az illusztráció vagy az animáció területén szeretnének elhelyezkedni?

- Talán a legjobb tanácsom az lenne annak, aki ezekre a területekre szeretne lépni, hogy keressen egy jó tanárt/mentort/segítőt, aki hajlandó vele foglalkozni. Nekem amik a legtöbbet jelentettek a fejlődésben, azok a tanári konzultációk voltak: azok a helyzetek, amikor egyszerre beszéltünk az épp aktuális munkámról és egyszerre arról, hogy hova lehetne még fejleszteni. Én abban hiszek, hogy egy mentor, akivel működik a közös munka, hatalmas löketet és hosszú távú pozitív visszacsatolást tud adni. Tudom, hogy rengeteg online kurzus van ma már, de ezek egyike sem tudja pótolni az élő interakciót.

Judit a májusi hónap tervezője, grafikái ennek örömére június 10-ig 20% kedvezménnyel rendelhetők meg webshopunkból!

A hónap tervezője: Orosz Judit